Примірне чотиритижневе меню при одноразовому харчуванні (обід) на весняний період для учнів 2-4 класів Буринського міського ліцею № 1 імені В.М. Кравченка Буринської міської ради Сумської області на 2023-2024 навчальний рік

Примірне чотиритижневе меню при одноразовому харчуванні (обід) на весняний період для учнів 5-11 класів Буринського міського ліцею № 1 імені В.М. Кравченка Буринської міської ради Сумської області на 2023-2024 навчальний рік

Примірне чотиритижневе меню при одноразовому харчуванні (обід) на зимовий період для учнів 2-4 класів Буринського міського ліцею № 1 імені В.М. Кравченка Буринської міської ради Сумської області на 2023-2024 навчальний рік

Примірне чотиритижневе меню при одноразовому харчуванні (обід) на зимовий період для учнів 5-11 класів Буринського міського ліцею № 1 імені В.М. Кравченка Буринської міської ради Сумської області на 2023-2024 навчальний рік

Примірне чотиритижневе меню при одноразовому харчуванні (обід) на осінній період для учнів 2-4 класів Буринського міського ліцею № 1 імені В.М. Кравченка Буринської міської ради Сумської області на 2023-2024 навчальний рік

Примірне чотиритижневе меню при одноразовому харчуванні (обід) на осінній період для учнів 5-11 класів Буринського міського ліцею № 1 імені В.М. Кравченка Буринської міської ради Сумської області на 2023-2024 навчальний рік


Примірне чотиритижневе меню при одноразовому харчуванні (обід) на весняний період для учнів 2-4 класів Буринського міського ліцею № 1 імені В.М. Кравченка Буринської міської ради Сумської області на 2022-2023 навчальний рік

Примірне чотиритижневе меню при одноразовому харчуванні (обід) на весняний період для учнів 5-11 класів Буринського міського ліцею № 1 імені В.М. Кравченка Буринської міської ради Сумської області
на 2022-2023 навчальний рік

Найважливішою умовою для підтримку здоров’я, високої працездатності і витривалості людини є повноцінне і правильне харчування. Здорове харчування школярів можна віднести до одного із основних факторів розвитку дитини.

/Files/images/изображение_viber_2007-01-01_00-14-17-014.jpg

Життя учня зазнає змін з першого дня відвідування школи. Тому дуже важливо відразу ж організувати правильне харчування, що стане у нагоді при адаптації до нового середовища, а також закладе фундамент для формування міцного здоров’я. Недостатня кількість поживних речовин в дитячому організмі негативно позначається на показниках фізичного розвитку, захворюваності, успішності, сприяє прояву обмінних порушень і хронічної патології.

Тому адміністрація, працівники Буринської спеціалізованої щколи І-ІІІ ступенів №1 імені В.М.Кравченка Буринської міської ради приділяють велику увагу питанню життя і здорв’я школярів. Особливо зараз гостро постає питання про організацію раціонального шкільного харчування.

Організація харчування у закладі здійснюється відповідно до нормативно-правових документів. З 2020 року активно впроваджуємо вимоги законодавства щодо впровадження та застосування постійно діючих процедур заснованих на принципах системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) операторами ринку на харчоблоці.

У режимі школи велике значення надається організації раціонального, збалансованого харчування відповідно до віку і стану здоров’я учнів.

У закладі розроблені комплексно-цільові заходи організації і розвитку харчування учнів, якими передбачено:
- Зміцнення матеріально-технічної бази їдальні;
- Удосконалення різноманітності раціону харчування;
- Виховання культури прийому їжі;
- Пропаганда здорового способу життя.

/Files/images/IMG_20191029_125145.jpg

/Files/images/изображение_viber_2007-01-01_00-14-17-042.jpg

/Files/images/изображение_viber_2007-01-01_00-14-17-019.jpg

У школі організовано безкоштовне гаряче харчування для учнів 1-4-х класів та учнів пільгових категорій. Учні 5-11 класів харчуються за батьківські кошти. Кожен прийом їжі, її енергетична цінність, відповідають віку, стану здоров’я учнів, рівню енергетичних затрат та нормам харчування для загальноосвітніх закладів.

Серед умов, які впливають на активну діяльність дітей, важливе місце займає правильна організація та додержання режиму харчування. У школі режим харчування учнів тісно пов’язаний із режимом дня. Учні 2-4 класів харчуються після 1-го та 2-го уроків, учні 5-11 класів після 3-го та 4-го уроків (відповідно до затвердженого графіку харчування).

Харчування учнів організовано на основі циклічного перспективного меню, яке обов’язково погоджується держпродспоживслужбою. Перспективне меню складається з урахуванням сезонності (на осінній і зимово-весняний періоди року) та наявність сезонних продуктів, свіжих овочів, ягід, сухофруктів, квашених овочів, соків.

У меню учнів систематично включаються страви з м’яса, риби, молока.

Страви завжди подаються свіжими та гарячими.

З ІІ семестру 2020-2021 н.р. харчування організовується з дотриманням вимого Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти. В стравах використовується зменшена кількість солі та цукру. В меню стали використовувати рецепти запропоновані шеф-кухарем Євгеном Клопотенко.

З вересня 2021 року у закладі почала діяти Програма Буринської міської ради «Склянка молока». Відповідно до якої було додатково введено у щоденний раціон учнів 1-4 класів 180 грам молока пастеризованого та\або стерилізованого без додавання цукрів і підсолоджувачів.

Щоденне меню складається відповідно перспективного меню.

Розроблено та впроваджено систему «Електронне меню», розміщено її на офіційній сторінці закладу.

Не допускається приймання та введення в обіг харчових продуктів, отриманих з потужностей, що не пройшли державної реєстрації або не отримали експлуатаційного дозволу. На всі продукти харчування, які постачаються до їдальні наявні сертифікати якості. Проводиться вхідний контроль кожної партії харчових продуктів. Забезпечується контроль за дотриманням постачальниками харчових продуктів та продовольчої сировини гігієнічних вимог до транспортних засобів.

Забезпечується використання миючих та дезінфікуючих засобів (у тому числі для дезінсекції та дератизації ) і антисептиків, які зареєстровані та дозволені до використання в закладах освіти.

Столовим посудом їдальня забезпечена.

На харчоблоці встановлено нові виробничі столи, стелажі, мийки. Придбано нові електричні плити, холодильні шафи, велика кількість сучасного електрообладнання. Це і тістомісильна машина, і м’ясорубка, і протирально-різальна машина та інше. У рамках Урядової програми «Спроможна школа для кращих результатів», за ініціативи управління освіти, молоді, спорту, культури та туризму Буринської міської ради зроблений проєкт на суму 67490 грн. на капітальний ремонт шкільної їдальні (загальна сума 2124755 грн.).

Класними керівниками проводиться позакласна виховна робота з учнями по вихованню культури харчування і відповідальності за своє здоров’я.

Облік обідів, якість приготування, організація споживання їжі ретельно контролюється адміністрацією закладу та медичною сестрою. Для спільного з адміністрацією закладу моніторингу стану організації харчування створено «Батьківську команду».


Шкільна їдальня працює щодня з 08.00 до 15.00.


Портал "Знаїмо"
Коли ми знаємо, що їмо
Рекомендації БАТЬКАМ
Рекомендації УЧНЯМ

РЕФОРМА, ЯКА ЗАКЛАДАЄ ФУНДАМЕНТ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІЇ

В Україні з’явився новий портал – «Знаїмо». І зовсім нове слово!
«Знаїмо» – це коли ми знаємо, що їмо! А саме – корисну, свіжу, збалансовану їжу. Cаме зараз ми повністю реформуємо систему шкільного харчування у країні. «Знаїмо» – це інтернет-простір для всіх, хто прагне харчуватися правильно й хоче знати, з чого почати.
Бо їжа – не тільки здоров'я. Це ще й спосіб мислення.
Нехай уже сьогодні портал «Знаїмо» стане вашим провідником у новий світогляд!
Перша леді України Олена Зеленська

Питний режим у закладі освіти

Функціонування питних фонтанчиків у закладі освіти забороняється. Питний режим для здобувачів освіти організовується з допомогою використання індивідуальних ємностей для рідини. ( Відповідно до Постанови Головного державного санітарного лікаря України від 06.09.2021 №10 « Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID – 19)».


Примірне чотирьохтижневе меню при триразовому харчуванні
на зимовий період 2022 року

Примірне чотирьохтижневе меню при одноразовому харчуванні
на зимовий період 2022 року

Чотиритижневе перспективне меню на осінні період 2021 року


Графік харчування здобувачів освіти у 2021-2022 навчальному році

Графік щотижневої перевірки шкільної їдальні


Програма Буринської міської ради "Склянка молока"

Графік прийому гарячого молока учнями початковиї класів
у 2021-2022 навчальному році

Рекомендації МОН щодо організації питного режиму

Кiлькiсть переглядiв: 290

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.
Офіційний сайт Буринського міського ліцею №1 імені В.М. Кравченка

вулиця Макаренка 3,
поштовий індекс 41700, Сумська область, місто Буринь,
Україна

Дата останньої зміни 30 Квітня 2024

Фотогалерея